Bugün, neredeyse hiç kimse hayatını buzdolabı, derin dondurucu, çamaşır makinesi, elektrikli süpürge, TV, bilgisayar, saç kurutma makinesi, elektrikli su ısıtıcısı, mikser ve diğer aletler olmadan hayal edemez. Tüm bu nesneler bizi günlük yaşamda çevreler ve birçok yönden hayatımızı kolaylaştırır.
Ancak, elektrik tarifelerinin sürekli arttığı gerçeği göz ardı edilmemelidir. Onlarla birlikte, aile bütçesindeki elektrik ödemesi için harcama grafiği artar. Ne yapalım? Bu sorunun cevabı bir ve yüzeyde yatıyor - tasarruf etmeye başlamak.
Belirlenen standardın üzerinde kullanılan elektrik daha yüksek oranlarda ödenir. Aynı zamanda standart, dairede yaşayan insan sayısına veya bulunduğu alana bağlı değildir.
Enerji Tasarruf Teknikleri
Ev aletlerinin elektrik tüketimi, genellikle talimatlarda veya üreticilerin web sitelerinde belirtilen çalışma sürelerine ve özelliklerine bağlıdır. Çoğu modern cihaz, en az enerji tüketen "Eko" veya "Ekonomi" özel çalışma modlarına sahiptir. Bu nedenle, cihazları çalıştırırken, operasyonlarının ekonomik modlarını ayarlamaya değer. Uzmanlar ayrıca yalnızca yüksek enerji verimliliği sınıflarındaki (A, A + ve üstü) elektrikli aletleri satın almanızı tavsiye ediyor.
Daireyi aydınlatmaktan tasarruf ediyoruz
Günümüzde bir daireyi aydınlatmak için en ucuz ve en yaygın olanı akkor lambalardır. Çalıştırmaları kolaydır, ancak çok düşük verimlidirler. Enerjinin% 95'e kadarı ısıtmaya ve yalnızca% 5'i aydınlatmaya harcanır. Bu lambaların bir başka dezavantajı da sıklıkla yanmalarıdır.
Halojen lambaların ömrü, akkor lambaların iki, hatta dört katıdır. Ancak enerji tasarrufu sağlamazlar ve büyük bir dezavantajı vardır: ampul, lamba kapalı ve soğuk olduğunda bile ellerinizle dokunulamaz. Parmak izleri yanmasına neden olur.
Floresan lambalar daha yüksek verime sahiptir. Bu 20W lamba, 100W akkor lamba ile aynı aydınlatmayı sağlar. Floresan lambaların hizmet ömrü 20 bin saate ulaşabilirken, akkor lambalar 1. 000 saatten fazla dayanmaz. Ancak floresan lambalar cıva içerir. Fosfor zamanla bozulur. Bu, ışık çıkışını azaltır ve ışık iletimini bozar.
LED ampuller, en çevre dostu ve çok yönlü ampuller arasındadır. Enerji verimliliği, dayanıklılık, güvenlik ve aydınlatma açısından enkandesan ve flüoresan lambaları geride bırakıyorlar. LED lambaların kullanım ömrü 50 bin ile 100 bin saat arasında değişiyor. Önemli dezavantajları yüksek fiyatlarıdır.
Buzdolabı ve mutfak gereçlerinden tasarruf ediyoruz
Buzdolapları mutfağın en karanlık ve en soğuk yerlerine kurulmalıdır. Bu, arka ızgaralarını soğutmak için enerji tasarrufu sağlar.
Buzdolabını pencere, radyatör veya sobanın yakınına koymaktan kaçının. İki kompresörlü ise ve bir oda kullanılmıyorsa, onu kapatmak daha iyidir.
Mutfakta bir gaz sobası varsa, suyu elektrikli su ısıtıcısında değil, ocakta ısıtmak tercih edilir. Bu, enerji tüketiminden tasarruf etmeye yardımcı olacaktır.
Elektrikli su ısıtıcısı kullanıyorsanız, bir seferde kullandığınız kadar su ile doldurun. Sevdikleriniz suyu tekrar ısıtacak ve ek enerji tüketiminiz olacaktır.
Elektrikli soba kullanırken, pişirme işlemi tamamlanmadan 1-2 dakika önce ocak gözünü kapatın. Sobanın boyutuna uygun tencere seçin, aksi takdirde enerjinizin% 5-10'una kadar kaybedersiniz. Eğimli tabana sahip bulaşıklar fazla enerjinin% 40-60'ını alır.
Mikrodalgayı yiyecekleri yeniden ısıtmak veya çözmek için kullanırken, doğru ayarı seçin. Talimatlarda belirtilmiştir.
Mutfak robotu yerine el tipi öğütücüyü tercih edin. Bu sadece enerji tasarrufu yapmanıza yardımcı olmayacak, aynı zamanda yiyeceklerinizi daha iyi öğütmenize de yardımcı olacaktır.
Çamaşır makinesinde tasarruf edin
"Çamaşır makinesi" için talimatları dikkatlice inceleyin. Kural olarak, makine ne kadar çok su çekerse, sıcaklığı o kadar yüksek olur, yıkama için o kadar fazla enerji kullanılır. Makine, az yüklendiğinde enerjinin yaklaşık% 15'inden fazlasını tüketir. Program yanlış kurulmuşsa, güç tüketimi yaklaşık% 30'dur.
Ütünün işinden tasarruf ediyoruz
Nemli çamaşırları ütülemeyi deneyin. Kurutursanız, ütü için daha fazla ısıtmanız ve buna göre daha fazla elektrik kullanmanız gerekecektir.
Tesisleri temizlemekten tasarruf ediyoruz
Elektrikli süpürge kullanırken, toz torbalarını sık sık boşaltın veya tek kullanımlık torbalar kullanırken değiştirin. Torbada büyük miktarda döküntü birikmesi, elektrikli süpürgenin aşırı ısınmasına ve önemli ölçüde enerji tüketimine yol açar.
Cihazların bekleme modundan tasarruf ediyoruz
Ağda kalan, kapatılan cihazlar fazla elektrik tüketmez. Ama bundan da tasarruf edebilirsiniz. Enerjiden tasarruf etmeye karar verirseniz, TV, müzik seti veya video oynatıcınızı ağdan kapatmayı unutmayın. Ek olarak, elektrik şebekesinde kalan elektronik cihazların bir fırtına veya kaza sırasında yandığı birçok durum vardır.
Bilgisayarda ve İnternette tasarruf edin
Bilgisayarınızı daha uzun süre kullanmayı deneyin. Evden çıkarken kapatın. Bu, pahalı ekipmanın çalışmasını uzatacak ve elektrikten tasarruf sağlayacaktır.
Bir LCD monitörün veya dizüstü bilgisayarın, eski bir monitör ve masaüstü bilgisayardan daha az güç kullandığını unutmayın.
Uzun süre şebekede kalan cep telefonlarının "şarj cihazları" çok fazla elektrik tüketmez. Ancak, bunlar anahtarlamalı güç kaynaklarıdır. Ağda aşırı ısınabilir ve bozulabilirler. Tanrı korusun dairede yangın var. Ne yazık ki böyle durumlar var.
Ortak alanlardan tasarruf ediyoruz
Dairenizdeki cihazlara ek olarak, apartman binasının ortak alanlarındaki elektrikli cihazların tüketimine de dikkat edin - lambalar, asansörler, video izleme, yangın alarmları, zorunlu havalandırma vb. Enerji verimliliği ve ekonomik kullanım modları, ev bakım maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olabilir.